Malé kuchyne môžu byť často výzvou, pokiaľ ide o organizáciu priestoru. Aj vy zápasíte s nedostatkom miesta a neustálym neporiadkom? Toto sú dve „boľavé“ miesta v našej kuchyni:
- Košík na pečivo – pretože ktokoľvek si vyberie žemľu alebo koláčik alebo čo práve máme nakúpené a v košíku schované, tak okolo neho namrví. Môj muž aj dcéra sú voči zanechaným omrvinkám nevšímaví a ja zase nechcem byť stále nepríjemný policajt a stále ich napomínať. Omrvinky zmetiem do dlane a v duchu poďakujem, že som vlastne veľmi šťastný človek, čo môže po niekom milovanom spratávať omrvinky.
- Kútik s ovocím – pretože ako vidíte, ovocia a zvyčajne aj zeleniny ako sú paradajky, papriky či reďkovky, máme rôzne druhy a nevedela som stále nájsť vyhovujúcejšie rozloženie ako to na obrázku. Jablká a prípadne hrušky zvlášť na jednej mise, citrusy a banány na ďalšej, hrozno zvlášť… Niektoré druhy ovocia (jablká, hrušky a banány) prirodzene uvoľňujú etylénový plyn a tak aj ostatné ovocia položené v ich blízkosti rýchlejšie dozrievajú. Ovocie sa môže začať rýchlejšie kaziť. Na miskách dávam pod ovocie papierové servítky, pretože ak sa ovocie dotýka misky, tiež sa rýchlejšie kazí. Hlavne citrusy začnú plesnivieť. Ideálne by bolo mať aj banány zvlášť… Na tejto pracovnej doske si muž alebo dcéra zvyknú chystať raňajky či desiatu a tak tu často vzniká druhé omrvinkovisko, lebo pečivo si krájajú, pridajú niečo z chladničky hneď vedľa…
Kuchyňa tak stále nevyzerá upratane, chcela som to aspoň trošku zlepšiť.
A tak keď som uvidela na stránke Tchibo.sk poschodovú misku na ovocie, v hlave sa mi rozžiarilo radostné svetielko. Nádej, že sa zbavím omrvinkoviska.
Rozbalenie balíčka bolo jednoduché a rýchle. Všetky diely etažéra boli starostlivo zabalené, aby sa predišlo poškodeniu počas prepravy. Etažér je jemnej sivej farby. Jeho diely sú kvalitné, pevné. Spojovacie tyčky sú 3, ale aj spodná skrutka pod najväčšiu misku je ukončená krúžkom, čo po zmontovaní a položení misky vytvára pod ňou tenučký priestor. V kombinácii s drôteným dizajnom misky to umožňuje lepšie prúdenie zo všetkých strán. Verím, že už nebudem musieť pod ovocie vkladať servítky, pretože vlhkosť z ovocia bude prirodzene odvádzaná, odparí sa spod ovocia ľahšie ako z uzavretej sklenenej alebo plechovej misy na ovocie, ktoré som používala doteraz.
Pravdu povediac som sa potešila aj krabici a papieru, ktorý mi po odbalení zostali. Pretože rada vyrábam scrapbookové zápisníky a pohľadnice. Kto pozná túto techniku, vie, že my scrapbookeri si uchovávame všetky papiere, vieme ich recyklovať a tešiť sa z ich kvality. Znalecky a potešene som si zahmkala, lebo krabica z Tchibo je z pevného materiálu, nie krehkého kartónu. Výborne ochránila misku počas cestovania, zabezpečila, že neprišlo k poškodeniu či stlačeniu drôtených častí. Použijem ju ako základ na obal zápisníka.
Montáž etažéra na ovocie bola intuitívna, nepotrebovala som ani návod. Misky aj spojovacie tyčky stačí zoradiť podľa veľkosti a zaskrutkovať, začnite od najväčšej, teda spodnej misky. Všetko ovocie a zelenina našli svoje miesto na etažéri, čím sa uvoľnil priestor na pracovnej doske a celá kuchyňa pôsobí organizovanejšie a prehľadnejšie.
Vymenila som miesto, kde bude uložené ovocie a miesto, kde bude uložené pečivo. V rohu miestnosti bude ovocie a na pracovnej doske pod skrinkami pečivo. Hneď vpravo vedľa pracovnej dosky je chladnička a v skrinkách nad pracovnou doskou sú taniere, je to teda logickejšie, ergonomickejšie usporiadanie. Pretože omrvinkoviská boli vždy na dvoch miestach, vedľa košíka s pečivom, keď si ho ktosi vylovil zo sáčku a potom aj na pracovnej doske, kde si chystal rýchlu desiatu. Prípadne podľa zručnosti stravníka aj na zemi, keď pečivo putovalo z jedného miesta na druhé.
Teraz si môže vybrať tanier zo skrinky, pečivo zo sáčku dať hneď na tanier a omrvinkovisko bude už iba toto jedno. Aspoň na chíľu to vyzerá zorganizovanejšie a upratané 🙂 Keď som sa rozhodovala, či nekúpime chlebník alebo košík, zvíťazil košík. Košík umožňuje pečiu aj „dýchať“. Nesplesnie, skôr stvrdne. Suché rožky či žemle sa dajú použiť na strúhanku. Chlebníky majú krajšie dizajny, ale zväčša sa do nich toho veľa nevojde. My väšinou nekupujeme chlieb, skôr žemle, rožky, bagety. Ak kúpim väčšie množstvo, zostal mi z covidovej éry zvyk pečivo dať do mrazničky. Ale na také bežné denné existovanie nám ako rodine vyhovuje viac košík.
Výhody poschodového etažéra:
- Úspora miesta: Etažér umožňuje skladovať viac ovocia a zeleniny na menšom priestore.
- Prehľadnosť: Vďaka poschodovému dizajnu je všetko pekne viditeľné a ľahko dostupné.
- Estetika: Elegantný dizajn etažéra dodá kuchyni moderný a uprataný vzhľad.
Ak máte malú kuchyňu a hľadáte spôsob, ako ju udržať prehľadnú a organizovanú, poschodový etažér na ovocie a zeleninu je skvelým riešením. Poschodový etažér sme dostali z Tchibo.sk na recenziu (mohli sme si vybrať produkt podľa vlastného výberu) a odporúčame ho všetkými desiatimi. Je totiž dostatočne veľký a dostaočne pevný, stabilný, pripravený aj na väčší objem ovocia. Nakuknite, majú v ponuke aj ďalšie dizajny poschodových etažérov. Tchibo má rôzne sezónne ponuky, osobne sa mi sa veľmi páči, že ich produkty sú praktické, kvalitné a za dobrú cenu.